fbpx

Od Darvina do Hitlera

7,00 

Evoluciona etika, eugenika i rasizam u Njemačkoj

U ovom briljantnom istorijskom pregledu, Rihard Vajkart objašnjava revolucionarni uticaj darvinizma na etiku i moral. On pokazuje da su mnogi vodeći biolozi darvinisti i društveni mislioci u Nemačkoj vjerovali da darvinizam zamjenjuje kako tradicionalnu judeo-hrišćansku, tako i prosvjetiteljsku etiku, naročito u pogledu svetosti ljudskog života. Mnogi od tih mislilaca, poput Ernsta Hekela i Ludviga Bihnera, podržavali su moralni relativizam, a u isto vrijeme uzdizali trijumf evoluciono “najsposobnijih” (naročito što se tiče inteligencije i zdravlja) kao najviši kriterijum moralnosti. Vajkart zaključuje da je darvinizam odigrao ključnu ulogu ne samo u usponu eugenike, već i eutanazije, čedomorstva, abortusa i rasnog istrebljenja. On ubjedljivo iznosi uznemirujuće dokaze da je Hitler izgradio svoj etički pogled na principima darvinizma, a ne nihilizma.

Knjiga “Od Darvina do Hitlera” predstavlja provokativnu, ali izbalansiranu studiju koja će ohrabriti preispitivanje istorijskog uticaja darvinizma na tok događaja u 20. vijeku.

RIHARD VAJKART je vanredni profesor savremene evropske istorije na državnom univerzitetu Kalifornija (California State University) u Stanislausu (SAD). Prije ove, objavio je još dvije knjige, od kojih značajnija “Socijaldarvinizam: Evolucija nemačke socijalističke misli od Marksa do Bernštajna” (“Socialist Darwinism: Evolution in German Socialist Thought from Marx to Bernstein”, 1999).

Autor: Rihard Vajkart

Mek povez, latinica, 336 strana